LIFE-F4F (Food for Feed): iš restoranų atliekų – maistas gyvūnams

Europos Sąjungos maisto ir gėrimų pramonė yra atsakinga už 17% visų bendrai susidarančių šiltnamio dujų ir 90 mln. tonų maisto atliekų kiekvienais metais. Kai kuriose šalyse, ypatingai pietuose, didžioji dauguma šių atliekų būna išmetama sąvartynuose. Pavyzdžiui, Graikijoje, vien 2013 m. daugiau nei 95% maisto atliekų buvo pašalinta sąvartynuose. Pagal Europos Sąjungos atliekų sąvartynų direktyvą, užsibrėžta iki 2020 m. sumažinti sąvartynuose šalinamų organinių atliekų kiekį 35%, lyginant su 1995 m. kiekiu. Ypatingai didelis dėmesys skiriamas maisto atliekoms.
2016-2020 m. projektas Graikijos LIFE projektas LIFE-F4F (Food for Feed) atkreipė dėmesį į maisto atliekų problemą. Projektu siekiama išbandyti inovatyvią, paprastą, mažai energijos reikalaujančią ir mažai emisijų išskiriančią technologiją, kuri leistų maisto atliekas (daugiausiai iš viešbučių ir restoranų) paversti maisto produktu gyvūnams. Tokiu būdu bus pritaikytas žiedinės ekonomikos modelis, kuriuo maisto atliekos bus perdirbamos ir panaudojamos kaip žaliava - maistas gyvūnams.
Proceso metu maisto atliekos bus rūšiuojamos, smulkinamos, džiovinamos ir pasterizuojamos naudojant saulės energiją, kas dar nebuvo išbandyta nei Europoje, nei pasaulyje. Šiame procese ne tik tiesiogiai ir netiesiogiai panaudojama saulės energija, bet taip pat, tai – mažai energijos reikalaujantis ir mažai emisijų išskiriantis procesas. Tikimasi, kad iš 2,5 – 3 tonų surinkto maisto atliekų gali būti gaunama 1 tona, skirta gyvūnų ėdalo naudojimui, kuri bus sumaišoma su kitu pašaru gyvūnams.
Projektu taip pat siekiama paveikti Europos Sąjungos atliekų teisinį reglamentavimą, leisiantį atliekas lengviau panaudoti tokiems tikslams.